Nyhet · 2025-03-25

Håll koll på EPBD – direktivet för byggnaders energiprestanda

Det reviderade EU-direktivet för byggnaders energiprestanda ska upptas i svensk lagstiftning senast 29 maj 2026. Genom att gå med i SIS kommitté har du möjlighet att fördjupa kunskapen och få förhandsinformation om kommande förändringar, samt möjlighet att påverka internationella standarder inom området.

Revideringen av EPBD – Energy Performance of Buildings Directive innebär att alla nya byggnader i EU ska ha nollutsläpp från och med år 2030. Det är ett avgörande steg för att anpassa europeiska byggnader till EU:s ambitiösa klimat- och energimål.

Införandet kommer att få stor påverkan på energianvändningen, i såväl existerande som planerade byggnader. EU och flera internationella organisationer har därför tydligt poängterat behovet att standarder inom området, för att uppnå målen.

Just nu arbetar Boverket och Energimyndigheten med att utreda hur direktivets olika krav ska genomföras i Sverige, senast den 29 maj 2026. Först när regeringen har fattat beslut om hur regelverken ska implementeras i Sverige, vet vi exakt hur de kommer att se ut. Redan nu finns dock ett stort behov av att höja kunskapen om tillgängliga standarder för analys och mätning av energiprestanda.

I januari höll vi tillsammans med Samhällsbyggarna ett webbinarium, där representanter från bland annat SIS och Energiföretagen diskuterade energiprestanda för byggnader, hur EU-direktivet är kopplat till ISO 52000-serien samt påverkan på konstruktion och underhåll för alla EU:s befintliga och nyproducerade byggnader. Via länken ovan kan du se en inspelning från det tillfället.

SIS plattform för påverkan och fördjupad förståelse

Ett annat bra sätt att förbereda sig på de omfattande förändringarna är att gå med i SIS kommitté för innemiljö och energianvändning i byggnader. Förutom att det ger dig en fördjupad förståelse och förhandsinformation om vad som är på gång, blir du del av ett nätverk med erfarna experter samt möjligheten att kunna påverka kommande internationella standarder inom området.

Vill du veta mer om standardiseringen kopplad till EPBD? Besök kommittén för innemiljö och energianvändning i byggnaders webbsida eller kontakta Bengt Rydstedt, projektledare på SIS.

Fem argument till att gå med i SIS kommitté

◾  Fördjupad förståelse och internationell inblick i vad som är på gång

◾  Förhandsinformation som stärker din position på marknad

◾  Möjlighet att kunna påverka globala och europeiska standarder

◾  Nätverk av erfarna experter i ett neutralt forum

◾  Tillgång till standarder inom arbetsområdet