Livsmedel - Bestämning av domorinsyra i råa musslor och skaldjur samt kokta musslor med RP-HPLC och användande av UV-detektion
Status:
Gällande
Köp denna standard
StandardSvensk standard
·
SS-EN 14176:2017
Livsmedel - Bestämning av domorinsyra i råa musslor och skaldjur samt kokta musslor med RP-HPLC och användande av UV-detektion
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang
This European Standard specifies methods for the quantitative determination of domoic acid in raw bivalve molluscs and finfish as well as in cooked mussels. The limit of detection is about 10 ng/ml to 80 ng/ml (0,05 mg/kg to 0,4 mg/kg), depending on the UV detector sensitivity. The limit of quantification for DA by these methods is at least 2,7 mg/kg. Method A has been validated for the determination of DA in different raw matrices such as mussels, clams, scallops and anchovies, spiked and/or naturally contaminated at levels ranging from 2,7 mg/kg to 85,1 mg/kg. Method B has been validated for the determination of DA at levels ranging from 5 mg/kg to 12,9 mg/kg in cooked blue mussels. For further information on validation data, see Clause 8 and Annex A. Laboratory experience has shown that this standard can also be applied to other shellfish species, however, no complete validation study according to ISO 5725 has been carried out so far.
Livsmedel - Bestämning av domorinsyra i råa musslor och skaldjur samt kokta musslor med RP-HPLC och användande av UV-detektion
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang