Bygglovshantering, energideklarationer, fastighetstaxering, byggnadsregisterhantering, folkbokföring, adressregister, förvaltning, kartproduktion, besiktning och statistik. Det är samhällsfunktioner som skulle vara betjänta av en samsyn på begrepp och klassificeringar av byggnader och anläggningar.
En samsyn kring begrepp är också en förutsättning för datautbyte mellan olika aktörer och för utveckling av digitala tjänster. Aktörerna hittar man såväl i den offentliga som i den privata sektorn. Genom lagstiftning i Inspireprojektets spår blir även andra aktörer i Europa viktiga för datautbyte.
Svensk nationellt arbete med inspiration från Inspire
I kommittén samlas expertkunskap från myndigheter, kommuner och representanter för den privata sektorn, men indirekt även från de experter som deltar i Inspires dataspecifikationsgrupp för byggnader. Deltagarna är med och påverkar vad som behöver standardiseras och hur standarderna ska utformas. Arbetet ger deltagarna djupare insikt om svenska och europeiska behov.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Byggnadsinformation. Kanske att du idag arbetar med frågor där du ser behovet av en samsyn, eller med utveckling av stödsystem där hantering av någon aspekt hos byggnader är intressant. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Mer information om kommitténs arbete:
Deltagare 3 företag och organisationer
Lantmäteriet, Gävle
Skatteverket, Solna
Statistiska centralbyrån SCB, Solna
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Pressmeddelanden
Rapportering av byggverksamhet
Sveriges kommuner har skyldighet att löpande rapportera om pågående byggverksamhet till flera olika myndigheter. Både myndigheterna och kommunerna har mycket att tjäna på att rapporteringen hanteras så effektivt som möjligt.
Idag sker exempelvis insamling av byggstatistik till SCB genom att man för varje bygglovsärende, och vid flera tillfällen, fyller i särskilda formulär. Till Skatteverket, som behöver få information för att kunna besluta om taxeringsvärden, sker rapporteringen genom att helt enkelt skicka över dokumentation om fattade beslut. I båda fallen innebär det mycket manuell hantering.
SIS kommitté för Byggnadsinformation (SIS/TK 533) har samlat berörda intressenter och tagit fram en teknisk specifikation för vilka uppgifter som ska överföras till myndigheterna vid olika tillfällen och hur dessa uppgifter ska XML-kodas. En sådan specifikation är en förutsättning för en automatiserad rapportering direkt från kommunens IT-system till den mottagande myndighetens IT-system.
Specifikationen heter SIS-TS 637010:2014, Geografisk information - Kommuners dataleveranser efter beslut enligt plan- och bygglagen.
Där finns också möjlighet att köpa publikationen.
Nu handlar det om att både de berörda myndigheterna och de som levererar kommunernas ärendehanteringssystem tar nästa steg, och tar fram de system som behövs.
Byggnadsbegreppet under luppen
Daghem, hyreshus och rivningshus kan alla definieras som byggnader, men enligt olika indelningsgrund. Indelningen kan göras utifrån ändamål, upplåtelseform, konstruktion eller någon annan indelningsgrund.
SIS/Stanlis kommitté för byggnadsinformation, TK 533, har tagit fram en rapport om begreppet byggnad. Där definieras grundläggande begrepp och till detta ett antal indelningsgrunder. Just nu diskuteras i kommittén det framtida arbetet och hur man bör förhålla sig till liknande arbete som bedrivs inom Inspire och inom bygg- och förvaltningssektorn.
Kommitténs arbete handlar om att beskriva en gemensam modell för flera av de rapporter som en kommun skickar till olika myndigheter under en byggnads livscykel: i samband med att ett bygglov för en byggnad beviljas, under och efter genomförandet av bygget, vid ombyggnation och vid rivning av byggnaden. Standardiseringsarbetet utgår ifrån att skapa en enhetlig syn på byggnader, dvs. att en och samma begreppsmodell används.
Detta görs genom fortsatt fokus på att:
Få svenska experter att vara aktiva i det nationella arbetet
Se över vilka mottagare som den tekniska kommittén tror kan bidra med mest input vid en extern remiss av det pågående arbetet
Mål och aktiviteter 2022
Nationellt standardiseringsarbete
Revidera och publicera SIS-TS 637010:2014 Geografisk information - Kommuners dataleveranser efter beslut enligt plan- och bygglagen.
Planera och genomföra 2 stycken TK-möten med den svenska kommittén (SIS projektledning)
Delta* i 2 TK-möten med den svenska kommittén (kommittédeltagare)
Vid behov sammankalla till ytterligare arbetsmöten med kommitténs deltagare
Utreda om det finns ytterligare standardiseringsbehov inom området
* Möten kan vara fysiska och/eller web-baserade. Detsamma gäller för mötesdeltagande
Arbetsprogram 2023 och framåt
Vid tidpunkten för Verksamhetsplanens godkännande förekom inga förslag om innehållet i framtida arbetsprogram.